Lissabon

Europas sydvästligaste huvudstad, Lissabon, är en charmerande blandning av historiska byggnader och det senast inom den moderna arkitekturen. Med sitt läge på de sju höjderna har man från flera ställen en imponerande utsikt över staden och Tejofloden, som stilla passerar Lissabon på sin väg till Atlanten.

Det centrala Lissabon blev vid den stora jordbävningen 1755 nästan utplånat, men många historiska byggnader överlevde de kraftiga skalven, översvämningarna och bränderna. Detta händelse har gett Lissabon en helt unik stil med ett centrum, Baixa, präglat av ett rätlinjigt gatunät. De omkringliggande delarna av staden, Alfama och Bairo Alto, är helt annorlunda med sina slingrande gator, speciellt Alfama, den östliga delen av Lissabon, är känd för sina mycket trånga och krokiga gator inspirerade av den period, när morerna ockuperade stora delar av Portugal.

 

Cascais/Estoril

Cascais är en trivsam liten stad med ett levande affärsliv-här finner man en mångfald av exklusivast modebutiker-och massor av prisvärda restauranger med havets läckerheter. I Estoril finns dessutom ett casino för dem som har lust till annorlunda underhållning, antingen i form av spel eller någon av de berömda shower som ges året runt.

Cascais och Estoril har utmärkta golfbanor, som planlagts av några av världens mest kända golfbanearkitekter. Klimat är gynnsamt och de utmärkta installationerna gör att området blir till ett enastående resmål för golfare.

 

Sintra

Sintras attraktion är oemotståndlig och 1995 förklarade Unesco Sintras historiska centrum som världsarv. Vad är det som gör Sintra unikt? Jo, Sintra är överdådigt i alla avseenden, en perfekt fusion av den slösande naturen och det magnifika palatsen och villorna som tillsammas ger en alldeles speciell atmosfär. I den historiska kärnan ligger Paço Real (Kungliga Palatset). Detta är en av traktens många monumentala byggnader.

Att vandra runt i Sintra är som att resa till en magisk värld fylld av romantik och bländande detaljrikedom, som omges och vaktas av berget Serra de Sintra, som med sin luxuriösa växtlighet lockar till upptäcktsfärd. Längst upp på berget ligger det förjusande ”sagoslottet” Palácio da Pena, men det är under en promenad i Serra de Sintras atmosfären och det speciella mikroklimatet är som mest påtagliga, närheten till havet bidrar till att Sintra är mycket omtyckt.

 

Costa Azul

Costa Azul, den blå kusten, havets gynnsamma inverkan, en omväxlande natur och miljö. Här finns milvida sandstränder, flodmynningar och berg, men också inlandets vidsträckta slättland. En färgpallet med enastående ljus, stränderna är anledning nog för ett besök.

De är oförglömliga, longa och gyllengula, en av mest populära är Costa de Caparica, men nämnas skall också Meco och Portinho da Arrábida. Costa Azul är också mycket intressant för golfspelare, då det finns fem utomordentliga golfbanor.

 

Algarve

Portugals sydkust, Algarve, är känd för sina många fina sandstränder och välskötta golfbanor. Stranderna varierar från små sandstränder, gömda mellan klipporna, till stora och vidsträckta med plats för alla de aktiviteter som hör till en sol-och badsemester.

För golfälskarna finns här en mängd golfbanor i alla svårighetsgrader, om detta är er första visit kommer ni snart att förstå varför Algarve är en av Europas populära golfdestinationer.